Přejít k hlavnímu obsahu

Blog

Ze života hmyzu plakát Ze života hmyzu plakát 2

Herecké studio DK Teplice uvede v pátek drama bratří Čapků Ze života hmyzu

Ze života hmyzu v teplickém divadle

Po 13 letech usednu znovu na stejnou louku. V pátek 7. června 2019 uvede Herecké studio DK Teplice cynickou satiru bratří Čapků Ze života hmyzu. Jestli chcete vidět, co se všechno děje mezi stébly trávy, těšíme se na vás. Opona teplického Krušnohorského divadla se zvedne v 18 hodin.

Zahrajeme vám alegorické drama, cynickou satiru na lásku, bohatství a válku, tedy nečekejte, že se budete smíchy popadat za břicho, ale úsměv snad na vaší tváři vykouzlíme a k zamyšlení vás přimějeme. Věříme.

Hra Ze života hmyzu se zrodila v roce 1922 a je společným dílem Karla Čapka a jeho bratra Josefa Čapka. Autoři si v době prvního uvedení byli dobře vědomi toho, že křivdí jak lidem, tak hmyzu. Režie tohoto divadelního kusu o třech dějstvích se ujala Petra Würzová.

„Když se mu to nelíbí, dobrá; budu ho považovat za motýla, nebo za chrobáka, nebo za mravence, zač kdo chce. Vždyť mně je to všechno jedno, člověk nebo hmyz. Já nechci nikoho napravovat. Ani hmyz, ani člověka. Já se jen dívám…“

Tolik malá ukázka. A vy se můžete dívat spolu se mnou. Lístky jsou k mání v pokladně Domu kultury Teplice, případně v síti Ticketportal. Jeden lupen vyjde na 70 korun. Rezervace je též možná na telefonním čísle 417 515 940.

V den premiéry inscenace to bude bez jednoho dne 13 let, co jsem se zhostil role Tuláka poprvé. V režii Ley Čihákové. Tenkrát to bylo také na prknech Krušnohorského divadla Teplice, byť na malém sále. Z tehdejšího hereckého obsazení nezůstal kámen na kameni. Jen pár stejných tváří zůstal – já v roli Tuláka a Věra Bolfová, která však před 13 lety hrála Chrobačku, tentokrát se představí jako Iris. Neocenitelná je také pomoc zkušeného Jéni Onufera, který se však na prknech neobjeví. Jeho rady a režijní připomínky však byly hodně důležité.

Těším se, že si po letech znovu zahraji s kolegy jako jsou Martin Karpíšek, Míša Kolkusová, Kuba Hlavnička, Áďa Čapková, Míša Motyčková, Věra Bolfová či Jan Pára. S dalšími se setkám takhle v činohře poprvé, tak na to se také těším. A na vás se těším, vážení diváci.